“Designing Impact: Architectural Art that Leaves a Lasting Impression” anahtar kelimesini arayan kişiler muhtemelen hem görsel olarak cazibeli aynı zamanda işlevsel mimarinin iyi mi tasarlanacağı hakkındaki data arıyorlardır. Nispet, kıstas ve malzemeler şeklinde mimari tasarımın değişik unsurları hakkındaki data edinmek ve hem güzel duyu açıdan hoş aynı zamanda ergonomik bir alan yaratmanın yollarını öğrenmekle ilgileniyor olabilirler. Ek olarak mimari tasarımdaki son trendleri ya da sürdürülebilir tasavvur ilkelerini projelerine iyi mi dahil edeceklerini öğrenmekle ilgileniyor olabilirler.
Antet | Yanıt |
---|---|
Mimarlık Tasarımı | Bina ve öteki yapıları tasarlama sanatı ve bilimi. |
Mimarlık | Yapıları tasarlama ve inşa etme sanatı ve bilimi. |
Sanat | İnsanın yaratıcı becerisinin ve hayal gücünün, çoğu zaman fotoğraf ya da heykel şeklinde görsel bir halde ifadesi ya da uygulanması, ilk olarak güzelliği ya da romantik gücü sebebiyle takdir edilen eserler ortaya çıkarır. |
İzlenim | Bir şeyin yarattığı kuvvetli, kalıcı tesir ya da duygu. |
Kalıcı | Uzun vakit devam etti. |
II. Mimarlık Tasarımı
Mimari tasarımın zamanı, en eski medeniyetlere kadar uzanan uzun ve büyüleyici bir tarihtir. Bu kısımda, mimari tasarımın antik dünyadan günümüze evrimini inceleyeceğiz. Zamanla ortaya çıkan değişik mimari stillerini ve bunların gelişimini etkileyen faktörleri tartışacağız.
III. Mimari Tasarımın Öğeleri
Mimari tasarımın unsurları bir binayı ya da öteki yapıyı gerçekleştiren temel bileşenlerdir. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Şekil
- Feza
- Yapı
- Malzemeler
- Fer
- Renk
- Doku
- Ses
Bu unsurlar mimarlar tarafınca hem işlevsel aynı zamanda güzel duyu açıdan hoş mekanlar yaratmak için kullanılır. Müşterinin ve çevredeki ortamın gereksinimlerini karşılayan tutarlı bir tasavvur yaratmak için beraber çalışırlar.
IV. Mimarlık Tasavvur İlkeleri
Mimari tasavvur ilkeleri, başarıya ulaşmış bir mimari projenin yaratılmasını haber veren temel kılavuzlardır. Bu ilkeler içinde orantı, kıstas, balans, ritim, vurgu ve ahenk bulunur.
Nispet, bir pencerenin boyutu ile bir kapının boyutu şeklinde, bir tasarımın değişik unsurları arasındaki ilişkiyi anlatım eder. Ölçüt, bir binanın boyutu ile çevresi arasındaki ilişkiyi anlatım eder. Balans, bir tasavvur süresince ağırlığın ve görsel ilginin dağılımını anlatım eder. Ritim, bir tasarımdaki unsurların tekrarını anlatım eder ve bu, bir hareket ya da intizam duygusu yaratabilir. Vurgu, bir tasarımın muayyen bir kısmına dikkati çekmek için muayyen unsurların kullanımını anlatım eder. Ahenk, benzer renkler, malzemeler ve dokular kullanılarak elde edilebilen bir tasarımın genel tutarlılığını anlatım eder.
Bu ilkeler katı bir halde uyulması ihtiyaç duyulan kurallar değil, daha başarıya ulaşmış bir mimari tasavvur yaratmak için kullanılabilecek kılavuzlardır. Mimarlar bu ilkeleri anlayıp uygulayarak hem görsel olarak cazibeli aynı zamanda işlevsel binalar yaratabilirler.
V. Mimari Tasavvur Türleri
Her biri kendine has bir takım hususiyet ve ilkeye haiz birçok değişik mimari tasavvur türü vardır. En yaygın mimari tasavvur türlerinden bazıları şunlardır:
- Geleneksel mimari: Geleneksel mimari, zamanı mimarinin stilleri ve prensiplerine dayanır. Çoğu zaman bakışımlı cepheler, klasik detaylar ve süslü süslemeler ihtiva eder.
- Çağdaş mimari: Çağdaş mimari, bayağı geometrik formların, pak çizgilerin ve süslenmemiş yüzeylerin kullanımıyla karakterize edilir. Çoğu zaman büyük pencereler ve aleni kat planları ihtiva eder.
- Postmodern mimari: Postmodern mimari, çağıl mimarinin katılığına karşı bir tepkidir. Çoğu zaman eklektik stiller, keyifli formlar ve beklenmedik yan yana gelmeler ihtiva eder.
- Sürdürülebilir mimari: Sürdürülebilir mimari, çevresel tesirini en aza indirmek için tasarlanmıştır. Çoğu zaman enerji tasarruflu malzemeler ve sistemler ihtiva eder ve alanları eylemsiz olarak ısıtmak ve soğutmak için tasarlanabilir.
- Yeşil mimari: Yeşil mimari, etraf dostu malzemelerin ve uygulamaların kullanımına odaklanan bir tür sürdürülebilir mimaridir. Çoğu zaman yenilenebilir enerji kaynakları ve su tasarrufu önlemleri ihtiva eder.
Bunlar mimari tasarımın birçok değişik türünden bir tek birkaçıdır. Muayyen bir proje için en müsait mimari türü, projenin bütçesi, konumu ve amaçlanan kullanması dahil olmak suretiyle bir takım faktöre bağlı olacaktır.
VI. Mimarlık Tasavvur Periyodu
Mimari tasavvur dönemi kompleks ve yinelemeli bir süreçtir ve ilk konseptten son inşaata kadar muhtelif adımları ihtiva eder. Aşağıda mimari tasavvur döneminin genel bir özeti verilmiştir:
- Ön Inceleme ve Planlama
- Site Analizi
- Program Geliştirme
- Kavramsal Tasavvur
- Şematik Tasavvur
- Tasavvur Geliştirme
- İnşaat Belgeleri
- İhale ve İnşaat
- Doluluk ve Doluluk Sonrası Değerlendirme
Sürecin her adımı projenin başarısı için eleştiri öneme haizdir ve her adım bir öncekinin üstüne inşa edilir. Mimari tasavvur dönemi, mimar, satın alan ve öteki paydaşları içeren işbirlikçi bir süreçtir. İletişim ve müzakerenin yanı sıra yaratıcılık ve problem çözme sürecidir.
VII. Mimarlık Tasavvur Yazılımı
Mimari tasavvur yazılımı, mimari çizimler ve modeller kurmak için kullanılan bir tür bilgisayar destekli tasavvur (CAD) yazılımıdır. Mimari tasavvur yazılımı hem 2B aynı zamanda 3B çizimler kurmak için kullanılabilir ve ek olarak bir binanın enerji verimliliği, tenvir ve akustik açısından performansını simüle etmek için de kullanılabilir.
Piyasada her biri kendine has kuvvetli ve cılız yönleri olan oldukca sayıda değişik mimari tasavvur yazılım programı mevcuttur. En popüler mimari tasavvur yazılım programlarından bazıları şunlardır:
- AutoCAD
- Revit
- ArchiCAD
- TaslakUp
- 3ds Max
Sizin için en iyi mimari tasavvur yazılım programı, hususi ihtiyaçlarınıza ve gereksinimlerinize bağlı olacaktır. Mimari tasarıma yeni başlıyorsanız, öğrenmesi ve kullanımı basit bir program kura çekmek isteyebilirsiniz. Daha deneyimli bir mimarsanız, daha çok hususiyet ve işlevsellik sunan bir program kura çekmek isteyebilirsiniz.
Mimari tasavvur yazılımı, mimarlar için kıymetli bir çalgı olabilir ve daha doğru ve detaylı çizimler ve modeller oluşturmalarına destek olabilir. Ek olarak bir binanın performansını simüle etmek için kullanılabilir ve mimarların projelerinin tasarımı hakkındaki bilgili kararlar almalarına destek olabilir.
Mimarlık Tasavvur İşleri
Mimarlık tasarımı, oldukca muhtelif kariyer fırsatları sunan bir alandır. Mimarlar, hususi muayenehane, devlet daireleri ve tahsil kurumları dahil olmak suretiyle muhtelif ortamlarda çalışabilirler. Ek olarak ticari tasavvur, mesken tasarımı ya da zamanı koruma şeklinde muhtelif alanlarda uzmanlaşabilirler.
Mimarlar için yaklaşık senelik maaş 85.850 dolardır. Sadece maaşlar edinim seviyesine, işveren türüne ve coğrafi konuma bağlı olarak mühim seviyede değişebilir.
İşte en yaygın mimari tasavvur işlerinden bazıları:
- Mimar
- İç Mimar
- Peyzaj mimarı
- Zamanı Eserleri Koruma Uzmanı
- Bina Tasarımcısı
- Planlayıcı
- İnşaat Yöneticisi
- Proje Müdürü
Mimar olmak için akredite bir programdan mimarlık alanında lisans derecesi almanız gerekecektir. Ek olarak lisans alabilmek için Mimar Kayıt Imtihanı’nı (ARE) geçmeniz gerekecektir.
Mimarlık tasarımında bir kariyerle ilgileniyorsanız, başlamanıza destek olacak bir takım kaynak mevcuttur. Mimarlık tasarımı okulları, stajlar ve iş ilanları hakkındaki bilgiyi American Institute of Architects (AIA) internet sayfasında bulabilirsiniz.
Mimari tasavvur, hem işlevsel aynı zamanda güzel duyu açıdan hoş binalar ve mekanlar yaratma sanatıdır. Bir tek bir binanın fizyolojik unsurlarını değil, bununla birlikte inşa edilmiş olduğu toplumsal, kültürel ve çevresel bağlamı da içeren bir süreçtir.
Mimarlar bir bina tasarlarken, onu kullanacak insanların gereksinimleri, inşa edileceği iklim ve etraf, kullanılacak malzemeler ve inşaat şekilleri şeklinde oldukca muhtelif faktörleri göz önünde bulundururlar. Ek olarak, sitenin zamanı ve kültürel önemini ve binanın çevresine iyi mi ahenk sağlayacağını da hesaba katarlar.
Mimari tasarımın amacı, hem işlevsel aynı zamanda güzel olan ve onu kullanan insanoğlu üstünde pozitif yönde bir tesir bırakan bir alan yaratmaktır. İyi tasarlanmış bir bina, bir yer duygusu yaratabilir ve kullanıcıları için bir esin ve keyif deposu olabilir.
Mimari tasavvur, dünyada pozitif yönde bir değişiklik yaratmak için kullanılabilecek kuvvetli bir araçtır. Mimarlar, güzel ve işlevsel alanlar yaratarak kullanıcılarının hayat standardını iyileştirebilir ve daha sürdürülebilir ve yaşanabilir bir dünya yaratmaya destek olabilir.
S1: Mimari tasavvur nelerdir?
A1: Mimari tasavvur, binaları ve öteki yapıları tasarlama sanatı ve bilimidir. Bir tek bir binanın güzel duyu yanlarını değil, bununla birlikte işlevselliğini, sürdürülebilirliğini ve çevredeki ortama tesirini de ihtiva eder.
S2: Mimari tasarımın değişik unsurları nedir?
A2: Mimari tasarımın unsurları içinde nispet, kıstas, malzemeler, fer ve mekan bulunur. Bu unsurlar, hem güzel duyu açıdan hoş aynı zamanda ergonomik olan tutarlı ve işlevsel bir tasavvur yaratmak için beraber çalışır.
S3: Mimari tasarımın ilkeleri nedir?
A3: Mimari tasarımın prensipleri içinde ahenk, balans, ritim, vurgu ve birlik yer alır. Bu prensipler hem göze hoş gelen aynı zamanda kullanması basit, görsel olarak cazibeli ve işlevsel bir tasavvur yaratmaya destek sunar.
0 Yorum