Reliquary’ler, azizlerin kemikleri yahut kalıntıları benzer biçimde mukaddes nesneleri tutan kaplardır. Çoğu zaman bu nesnelere hürmet işaret etmek ve dini bağlılığı teşvik etmek için kullanılırlar.
Reliquaries, Kilise’nin ilk günlerinden beri Hristiyan ibadetlerinde kullanılmıştır. Orta Asır’da, giderek daha detaylı ve süslü hale geldiler ve bu da Hristiyan ibadetinde kalıntıların artan önemini yansıtmaktadır.
Rokoko süreci (1720-1770) büyük bir sanat içerikli yaratıcılık ve yenilik zamanıydı. Rokoko sanatçıları çoğu zaman dini inançlarını anlatım etmenin ve hem güzel bununla birlikte dindar sanat eserleri yaratmanın bir yolu olarak mukaddes emanetleri kullandılar.
Rokoko emanet kutuları çoğu zaman narin kıvrımları, süslü süslemeleri ve kıymetli malzemelerin kullanımıyla karakterize edilir. Çoğu zaman azizlerin ve öteki dini figürlerin resimlerinin yanı sıra Hristiyan inancının sembollerini de ihtiva ederler.
Reliques yalnız dini amaçlar için kullanılmıyordu. Bununla beraber kiliselerde ve hususi koleksiyonlarda sergilenen mühim sanat eserleriydi. En meşhur Rokoko reliques’lerinden bazıları artık dünyanın dört bir tarafındaki müzelerde sergileniyor.
Reliquary’lerin kullanması 18. yüzyılın sonlarında azaldı, sadece Hristiyan ibadetinin ve bağlılığının mühim bir parçası olmaya devam ediyorlar. Sanatın dini inancı esin etme ve gelecek nesillerin zevk alabileceği güzellik eserleri yaratma gücünün bir hatırlatıcısıdırlar.
Rokoko sanatı | Dini sanat |
---|---|
– Coşkulu, süslü bir biçim |
– Dini temalara odaklanın |
Özveri | Kutsal emanet |
– Derin itikat ve dini inançlara bağlılık |
– Azizlerin yahut öteki mukaddes figürlerin kalıntıları için kap |
Barok sanatı | Özellikler |
– Trajik, etkisi altına alan bir üslup |
– Coşkulu, süslü bir biçim |
II. Relikar nelerdir?
Bir emanet sandığı, bir kemik, elbise parçası yahut bir aziz yahut şehitle ilişkilendirilen başka bir nesne benzer biçimde mukaddes bir emaneti tutan bir kap yahut türbedir. Emanet sandıkları çoğu zaman kıymetli metallerden yahut öteki malzemelerden yapılır ve kompleks oymalar yahut resimlerle dekore edilebilir. Çoğu zaman kiliselere yahut öteki ibadethanelere yerleştirilir ve burada hacılar ve öteki inananlar tarafınca hürmet görürler.
II. Relikar nelerdir?
Bir emanet sandığı, bir azizin yahut şehidin kalıntılarını tutmak için kullanılan bir kaptır. Emanet sandıkları, metal, ahşap ve cam benzer biçimde muhtelif malzemelerden yapılabilir. Çoğu zaman detaylı süslemelere sahiptirler ve hürmet nesnesi yahut sanat eseri olarak kullanılabilirler.
IV. Relikuarların türleri
Reliquary’ler muhtelif biçim ve boyutlarda gelir ve muhtelif malzemelerden yapılabilir. En yaygın reliquary türlerinden bazıları şunlardır:
- Sandık emanetleri
- Tabut emanetleri
- Haç emanetleri
- Eucharistic Reliques (Ayinsel Kutsal Emanetler)
- Monstrance emanetleri
- Ostensorium emanetleri
- Lahit emanetleri
- Tabernacle emanetleri
Her tür emanet sandığının kendine has özellikleri ve işlevleri vardır. Örnek olarak, sandık emanet sandıkları çoğu zaman büyük ve dikdörtgendir ve çoğu zaman birden fazla emanet ihtiva ederler. Tabut emanet sandıkları çoğu zaman daha minik ve daha taşınabilirdir ve çoğu zaman tek bir emanet ihtiva ederler. Adından da anlaşılacağı benzer biçimde haç emanet sandıkları haç şeklindedir ve çoğu zaman Reel Haç’ın bir emanet sandığı ihtiva ederler. Eucharistic emanet sandıkları kutsanmış ekmeği sergilemek için kullanılır ve çoğu zaman bir monstrance yahut ostensorium ihtiva ederler. Lahit emanet sandıkları, bir azizin yahut şehidin kalıntılarını içeren büyük, taş tabutlardır. Tabernacle emanet sandıkları, kutsanmış ekmeği saklamak için kullanılan minik, kapalı kaplardır.
V. Reliquelerde kullanılan malzemeler
Reliquaries çoğu zaman metal, ahşap, cam ve taş benzer biçimde muhtelif malzemelerden yapılır. Bir reliquarie için kullanılan araç-gereç türü çoğu zaman yaratıldığı süre dilimini ve kültürü yansıtır. Örnek olarak, erken Hristiyan reliquaries’leri çoğu zaman ahşap yahut metal benzer biçimde bayağı malzemelerden yapılırken, daha sonraki reliquaries’ler çoğu zaman altın, gümüş ve kıymetli taşlar benzer biçimde daha detaylı malzemelerden yapılırdı.
Bir emanet sandığında kullanılan malzemeler simgesel anlamlar da taşıyabilir. Örnek olarak, altın ve gümüş çoğu zaman emanet sandığında bulunan emanetlerin değerini temsil etmek için kullanılırken, cam çoğu zaman emanetlerin saflığını temsil etmek için kullanılır.
Reliquary’nin yapımında kullanılan malzemelere ayrıca, reliquary’nin dekorasyonu da mühim olabilir. Reliquary’ler çoğu zaman azizlerin resimleri, dini semboller yahut reliquary’de bulunan kalıntılarla alakalı öteki motiflerle dekore edilir.
Bir emanet sandığında kullanılan malzemeler, onu gerçekleştiren insanların süre dilimi, kültürü ve dini inançları ile alakalı kıymetli bilgiler sağlayabilir. Bir emanet sandığında kullanılan malzemeleri inceleyerek, bilim adamları dini bağlılığın zamanı ve emanet sandıklarının geçmişte insanların hayatlarında oynadığı rol ile alakalı daha çok informasyon edinebilirler.
Kutsal Emanetler ve Saygı: Rokoko Dini Nesnelerinde Sanatsal Bağlılık
“Reliquaries and Reverence: Artistic Devotion in Rococo Religious Objects” anahtar kelimesinin arama amacı, reliquaries ve Rococo dini objelerindeki reliquaries ve reverence konusunu daha çok öğrenmektir. Bu, reliquaries’in zamanı, Rococo sanat ve mimarisindeki önemi ve dini bağlılıkta oynadıkları rol ile alakalı informasyon içerebilir. Bu anahtar kelimeyi arayan kişiler, reliquaries’in sanat içerikli ve kültürel önemi ile alakalı daha çok informasyon edinmekle ilgileniyor olabilir yahut kendi dini uygulamalarında reliquaries’i iyi mi yaratacakları yahut kullanacakları ile alakalı informasyon arıyor olabilirler.
VII. Emanetlerin bakımı ve muhafazası
Reliquary’ler dikkatli bakım ve tamir gerektiren kırılgan nesnelerdir. Aşağıdaki ipuçları reliquary’nizi iyi durumda tutmanıza destek olacaktır:
- Emanetinizi toz, leke ve nemden uzakta, güvenilir bir yerde saklayın.
- Emanetinizi direkt güneş ışığına, aşırı sıcağa yahut soğuğa maruz bırakmayın.
- Reliquary’nizi yumuşak, kuru bir bezle paklayın. Sert kimyasallar yahut çözücüler kullanmayın.
- Şayet emanetiniz hasar görmüşse, tamir için onu yetkili bir konservatöre götürün.
Bu ipuçlarını takip ederek mukaddes emanetinizin uzun seneler dayanmasını sağlayabilirsiniz.
VIII. Relikuarları nerede görebilirsiniz?
Reliquaries, kiliseler, müzeler ve hususi koleksiyonlar dahil olmak suretiyle muhtelif yerlerde bulunabilir. En meşhur reliquaries’lerden bazıları şunlardır:
- Roma’daki St. Jean Lateran Bazilikası’nda bulunan Antakya Kutsal Kadehi.
- Paris’teki Sainte-Chapelle’de bulunan Dikenli Taç.
- İtalya’daki Torino Katedrali’nde bulunan Torino Kefeni.
- Etiyopya’daki Siyon Meryem Ana Kilisesi’nde bulunmuş olduğu söylenen Ahit Sandığı.
Bunlar dünya genelinde mevcud birçok mukaddes emanetten yalnız birkaçı. Kutsal emanetleri görmekle ilgileniyorsanız, çevrimiçi arama yapabilir yahut yöresel bir kilise yahut müzeyle iletişime geçerek sergilenen herhangi bir mukaddes emanet olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Tipik Sorular
S: Relikar nelerdir?
A: Bir emanet sandığı, bir azizin yahut şehidin kalıntılarını tutan bir kap yahut türbedir. Emanet sandıkları çoğu zaman kıymetli metallerden, mücevherlerden yahut öteki kıymetli malzemelerden yapılır ve tasarımları oldukca detaylı olabilir.
S: Emanetlerin tarihçesi nelerdir?
A: Azizlerin ve şehitlerin kalıntılarını gizleme uygulaması erken Hristiyan Kilisesi’nde başladı. Hristiyanlığın ilk zamanlarında, azizlerin kalıntılarının hastaları iyileştirme ve insanları zarardan koruma gücüne haiz olduğuna inanılıyordu. Netice olarak, mukaddes emanetler giderek daha popüler hale geldi ve çoğu zaman hürmet nesnesi olarak kullanıldılar.
S: Reliklerin değişik türleri nedir?
A: Her biri kendine has tasavvur ve işleve haiz birçok değişik türde mukaddes emanet vardır. En yaygın mukaddes emanet türlerinden bazıları şunlardır:
- Sandık emanetleri: Bunlar çoğu zaman ahşap yahut metalden yapılma büyük, dikdörtgen kutulardır. Çoğu zaman birkaç azizin yahut şehidin kalıntılarını ihtiva ederler.
- Tabut emanetleri: Bunlar çoğu zaman kıymetli metallerden yahut mücevherlerden yapılma, daha minik, kutu şeklindeki emanetlerdir. Çoğu zaman tek bir azizin yahut şehidin kalıntılarını ihtiva ederler.
- Monstrance reliquaries: Bunlar bir azizin yahut şehidin kalıntılarını sergileyen aleni kaplardır. Çoğu zaman dini alaylar ve törenler esnasında kullanılırlar.
- Ostensories: Bunlar bir azizin yahut şehidin kalıntılarını tutan minik, taşınabilir kaplardır. Çoğu zaman hususi yakarma için kullanılırlar.
S: Reliklerde hangi malzemeler kullanılıyor?
Reliquary’ler ahşap, metal, cam ve taş benzer biçimde muhtelif malzemelerden yapılabilir. Bir reliquary’de kullanılan araç-gereç türü çoğu zaman onu sipariş eden bireyin zenginliğini ve statüsünü yansıtır.
S: Emanetlerin önemi nelerdir?
Reliquaries birçok Hristiyan için dini bağlılığın mühim nesneleridir. Bizlerden ilkin yaşamış azizler ve şehitlerle irtibat kurmanın bir yolu olarak görülürler. Reliquaries ek olarak zor zamanlarla yüz yüze olan insanoğlu için bir esin ve teselli deposu olabilir.
S: Emanetlerin bakımı ve onarımı iyi mi yapılır?
Reliquaries’lere itina gösterilmeli ve özenle muhafaza edilmelidir. Toz ve kirden uzak, güvenilir bir yerde saklanmalıdır. Ek olarak yumuşak bir bezle tertipli olarak temizlenmelidir.
S: Kalıntıları nerede görebilirim?
Reliquaries, kiliseler, manastırlar ve müzeler de dahil olmak suretiyle muhtelif yerlerde bulunabilir. Hayattaki en meşhur reliquaries’lerden bazıları şunlardır: Valensiya Kutsal Kadehi, Torino Kefeni ve Dikenli Taç.
S: Reliklerin geleceği nelerdir?
Reliquary’lerin geleceği belirsizdir. Birtakım insanoğlu bunların dini ibadetin mühim nesneleri olmaya devam edeceğine inanırken, ötekiler bunların nihayetinde modası geçeceğine inanır. Bu büyüleyici nesneler için geleceğin ne getireceğini yalnızca süre gösterecek.
Sual Yanıt
S: Relikar nelerdir?
A: Bir emanet sandığı, bir aziz yahut şehitle ilişkilendirilen fizyolojik bir nesne olan bir emaneti tutan bir kap yahut tapınaktır.
S: Emanetlerin tarihçesi nelerdir?
C: Kutsal emanetlerin kullanması, Hıristiyanlığın ilk dönemlerine, inananların aziz ve şehitlerin kalıntılarını toplamaya ve onlara hürmet göstermeye başladığı döneme kadar uzanır.
S: Reliklerin değişik türleri nedir?
A: Kutular, büstler ve monstranslar da dahil olmak suretiyle birçok değişik türde mukaddes emanet bulunmaktadır.
0 Yorum