(*7*)
İş dönemi yönetimi (BPM), iş süreçlerinin verimliliğini ve etkinliğini iyileştirmeye yönelik dizgesel bir yaklaşımdır. İşletmeler, işin yapılış biçimini anlayarak ve iyileştirerek maliyetleri düşürebilir, verimliliği artırabilir ve satın alan memnuniyetini iyileştirebilir.
Bu kitap, BPM’nin kapsamlı bir genel görünümünü ve iş performansını iyileştirmek için iyi mi kullanılabileceğini sunar. Kitap, süreç modelleme, süreç iyileştirme ve süreç otomasyonu benzer biçimde mevzuları kapsar. Ek olarak, BPM’nin işletmeleri iyileştirmek için iyi mi kullanıldığına dair reel dünya örnekleri sunar.
İş süreçlerinizi iyileştirmenin yollarını arıyorsanız, bu kitap kıymetli bir kaynaktır. BPM’yi anlamanız ve iş hedeflerinize ulaşmak için iyi mi kullanacağınız hikayesinde gereksinim duyduğunuz detayları sağlar.
Antet | Hususiyet |
---|---|
İş süreçleri yönetimi | İş süreçlerini yönetmeye yönelik dizgesel bir yaklaşım |
Dinamik iş dönemi yönetimi | Değişime ahenk sağlayabilen ve çevik iş süreçlerini idare etme yöntemi |
Yenilik | Yeni yahut geliştirilmiş mamüller, hizmetler yahut süreçler yaratma dönemi |
Strateji | Muayyen bir hedefe ulaşmak için tasarlanmış bir fiil planı |
Yükseltmek | Daha yüksek bir seviyeye yahut pozisyona yükseltmek |
II. İş Süreci Yönetiminin Yararları
İş süreçleri yönetimi (BPM), işletmelere aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle bir takım yarar sağlayabilir:
- Geliştirilmiş bereketlilik
- Azaltılmış maliyetler
- Artan satın alan memnuniyeti
- Geliştirilmiş uyumluluk
- Gelişmiş inovasyon
BPM, işletmelerin süreçlerindeki atıkları belirleyip ortadan kaldırarak verimliliklerini artırmalarına destek olabilir. Ek olarak, işletmelerin süreçlerini düzene sokarak ve görevleri otomatikleştirerek maliyetleri düşürmelerine destek olabilir. BPM ek olarak işletmelerin daha süratli ve daha güvenli hizmet sunarak satın alan memnuniyetini artırmalarına destek olabilir. Ayrıca, BPM işletmelerin süreçlerinin yasaya müsait olmasını sağlayarak düzenlemelere uymalarına destek olabilir. En son, BPM işletmelerin yeni süreçleri atama ve tatbik için bir çerçeve sağlayarak yenilik yapmalarına destek olabilir.
III. İş Süreci Yönetiminin Temel Unsurları
İş süreçleri yönetiminin temel unsurları şunlardır:
- Bir süreç çerçevesi
- Bir süreç kaynağı
- Bir süreç modelleme dili
- Bir süreç simülasyon aracı
- Bir süreç iyileştirme metodolojisi
Bir süreç çerçevesi, iş süreçlerini tedvir etmek için yapılandırılmış bir yaklaşım sağlar. Girdi, çıktı ve aktiviteler benzer biçimde bir sürecin temel bileşenlerini tanımlar. Bir süreç kaynağı, bir organizasyondaki bütün süreçler hakkındaki informasyon depolar. Bu bilgiler, süreçlerin performansını kovuşturmak ve iyileştirme fırsatlarını belirlemek için kullanılabilir. Bir süreç modelleme dili, süreçlerin grafiksel gösterimlerini kurmak için kullanılır. Bu modeller, süreçler hakkındaki komünikasyon oluşturmak ve ihtimaller içinde sorunları belirlemek için kullanılabilir. Bir süreç simülasyon aracı, kullananların süreçlerin performansını simüle etmelerine imkan tanır. Bu, süreçlerdeki değişimleri kontrol etmek ve ihtimaller içinde riskleri belirlemek için kullanılabilir. Bir süreç iyileştirme metodolojisi, süreçleri iyileştirmek için yapılandırılmış bir yaklaşım sağlar. Bu metodoloji, iyileştirilmiş iş performansına yol açacak iyileştirmeleri belirlemek ve icra etmek için kullanılabilir.
IV. İş Süreci Yönetimi için Araçlar ve Teknikler
İş dönemi yönetimini desteklemek için kullanılabilecek muhtelif araçlar ve teknikler vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
Süreç modelleme araçları, iş süreçlerinin görsel temsillerini kurmak için kullanılabilir. Bu, süreçlerin iyileştirilebileceği alanların belirlenmesine destek olabilir.
Süreç iyileştirme araçları, iş süreçlerinde iyileştirmeleri belirlemek ve icra etmek için kullanılabilir. Bu araçlar maliyetleri düşürmeye, verimliliği artırmaya ve satın alan memnuniyetini iyileştirmeye destek olabilir.
Süreç otomasyon araçları, iş süreçlerini otomatikleştirmek için kullanılabilir. Bu, ihtiyaç duyulan manuel iş miktarını azaltmaya destek olabilir ve çalışanların öteki görevlere odaklanmasını sağlayabilir.
Kullanılan muayyen araçlar ve teknikler, organizasyonun muayyen gereksinimlerine bağlı olarak değişecektir. Sadece, doğru araçları ve teknikleri kullanarak işletmeler iş süreçlerini iyileştirebilir ve hedeflerine ulaşabilirler.
V. İş Süreci Yönetiminin Zorlukları
İş dönemi yönetimiyle ilişkili bir takım güçlük vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Karmaşıklık
- Değişime mukavemet
- Kaynak eksikliği
- Ihtisas eksikliği
- İşletme ve BT içinde ahenk eksikliği
Bu zorluklar, başarıya ulaşmış bir BPM girişimini uygulamayı ve sürdürmeyi zorlaştırabilir. Sadece, zorlukları anlayarak ve bu tarz şeyleri ele almak için adımlar atarak, kuruluşlar iş süreçlerini başarıya ulaşmış bir halde iyileştirebilir ve istedikleri sonuçlara ulaşabilirler.
6.
Bu makalede, iş dönemi yönetiminin (BPM) önemini ve iş performansını iyileştirmek için iyi mi kullanılabileceğini ele aldık. Süreç modelleme, süreç iyileştirme ve süreç otomasyonu benzer biçimde mevzuları ele aldık. Ek olarak, BPM’nin işletmeleri iyileştirmek için iyi mi kullanıldığına dair reel dünya örnekleri de sağladık.
BPM, işletmelerin hedeflerine ulaşmalarına destek olabilecek kuvvetli bir araçtır. İşletmeler, iş süreçlerini anlayarak ve iyileştirerek maliyetleri düşürebilir, verimliliği artırabilir ve satın alan memnuniyetini iyileştirebilir.
BPM hakkındaki daha çok informasyon edinmek istiyorsanız, sizin için birçok kaynak mevcuttur. Mevzuyla alakalı kitaplar, makaleler ve çevrimiçi kurslar bulabilirsiniz. Ek olarak, iş süreçlerinizi modellemenize, iyileştirmenize ve otomatikleştirmenize destek olabilecek BPM yazılımları da bulabilirsiniz.
BPM, başarıya ulaşmış olmak isteyen her işletmenin mühim bir parçasıdır. İşletmeler, BPM’yi anlayıp uygulayarak hedeflerine ulaşabilir ve karlarını artırabilirler.
VII. İş Süreci Yönetiminin Olay Emek harcamaları
Aşağıda, işletmelerin performanslarını iyileştirmek için iş dönemi yönetimini iyi mi kullandıklarına dair birtakım örnekler yer verilmiştir:
- Büyük bir üretim firması siparişleri işleme süresini 10 günden 2 güne düşürmek için BPM’i kullandı. Bu, satın alan memnuniyetinde mühim bir artış ve maliyetlerde bir düşüşle sonuçlandı.
- Bir telekomünikasyon firması satın alan hizmetleri süreçlerini iyileştirmek için BPM’yi kullandı. Bu, satın alan şikayetlerinin sayısında bir azalma ve satın alan memnuniyetinde bir artışla sonuçlandı.
- Bir finansal hizmetler firması, risk yönetimi süreçlerini iyileştirmek için BPM’yi kullandı. Bu, firmanın karşılaşmış olduğu finansal risklerin sayısında bir azalma ve karlılığında bir artışla sonuçlandı.
Bunlar, işletmelerin performanslarını iyileştirmek için BPM’yi iyi mi kullandıklarına dair yalnız birkaç örnektir. BPM, sipariş işleme, satın alan hizmetleri, risk yönetimi ve daha fazlası dahil olmak suretiyle oldukça muhtelif iş süreçlerini iyileştirmek için kullanılabilir. İşletmeler, BPM’yi uygulayarak performanslarında ve karlılıklarında mühim iyileştirmeler elde edebilirler.
İş dönemi yönetimi, iş performansını iyileştirmek için tehlikeli sonuç bir araçtır. İş süreçlerinizi anlayarak ve iyileştirerek maliyetleri düşürebilir, verimliliği artırabilir ve satın alan memnuniyetini iyileştirebilirsiniz.
BPM devamlı bir süreçtir ve işletmenizin değişen gereksinimlerini karşılamak için devamlı olarak gelişmelidir. BPM’deki son olarak trendler ve yenilikler hakkındaki aktüel kalmış olarak işletmenizin daima en yüksek verimlilikte çalışmasını sağlayabilirsiniz.
İşte kuruluşunuzda BPM’yi uygulamaya yönelik birtakım ipuçları:
* Üst seviye yönetimin desteğini alın. BPM firma çapında bir girişimdir, bundan dolayı en başından itibaren üst seviye yönetimin desteğini almak önemlidir.
* Bir BPM yol haritası oluşturun. Bir BPM yol haritası, iş süreçlerinizi iyileştirebileceğiniz temel alanları belirlemenize destek olacaktır.
* Doğru BPM araçlarını seçin. Muhtelif BPM araçları mevcuttur, bundan dolayı kuruluşunuz için doğru araçları kura çekmek önemlidir.
* Çalışanlarınızı eğitin. BPM yeni bir emek verme biçimidir, bundan dolayı çalışanlarınızı BPM araçlarını ve süreçlerini iyi mi kullanacakları hikayesinde eğitmeniz önemlidir.
* İlerlemenizi izleyin ve ölçün. BPM devamlı bir süreçtir, bundan dolayı zamanla iyileştirmeler yapabilmeniz için ilerlemenizi izlemeniz ve ölçmeniz önemlidir.
Bu ipuçlarını takip ederek, BPM’i kuruluşunuzda başarıyla uygulayabilir ve iş performansınızı artırabilirsiniz.
Standart Sorular
İş süreçleri yönetimi hakkındaki sıkça sorulan sorular şunlardır:
- İş süreçleri yönetimi nelerdir?
- İş süreçleri yönetiminin yararları nedir?
- İş süreçleri yönetiminin temel unsurları nedir?
- İş süreçleri yönetimi için araçlar ve teknikler nedir?
- İş süreçleri yönetiminin zorlukları nedir?
- İş süreçleri yönetimi için en iyi uygulamalar nedir?
- İş süreçleri yönetimine ilişik birtakım olay emekleri nedir?
S: İş süreçleri yönetimi nelerdir?
A: İş dönemi yönetimi (BPM), iş süreçlerinin verimliliğini ve etkinliğini iyileştirmeye odaklanan bir idare disiplinidir. BPM, performanslarını iyileştirmek için iş süreçlerini tanımlamayı, modellemeyi, ölçmeyi ve optimize etmeyi ihtiva eder.
S: İş süreçleri yönetiminin yararları nedir?
A: İş süreçleri yönetiminin yararları şunlardır:
- Geliştirilmiş bereketlilik
- Arttırılmış faaliyet
- Azaltılmış maliyetler
- Satın alan memnuniyetinin artması
- Arttırılmış rekabet pozitif yanları
S: İş süreçleri yönetiminin temel unsurları nedir?
A: İş süreçleri yönetiminin temel unsurları şunlardır:
- Süreç modelleme
- Süreç iyileştirme
- Süreç otomasyonu
- Süreç yönetimi
0 Yorum